.NET support

Na de commotie om inline SQL vs. Stored Procedures met Rob Howard en Frans Bouma (lees eerst deze en daarna deze), gaat Frans nog even door met reageren over de stelling of Microsoft wel of geen goede support heeft voor (.NET) ontwikkelaars. Let wel, deze ontwikkelaars zijn niet alleen klanten, maar ze produceren ook voor eigen klanten. Ook dat zijn weer klanten van Microsoft, want het moet tenslotte op Windows, SQL-Server, BizTalk en al die andere pakketten draaien.

Maar goed, eerst even wat Alex Low schreef in een blog:

I believe Microsoft has the most comprehensive developer support in the industry with its tools, paid support options, free support options like MSDN, and volunteer community (MVPs, 3rd party websites, etc.).

Daar gaat Frans even tegenin in dit blog en in dit blog. Waar het op neer komt, is dat anderen claimen dat Microsoft hele goede support heeft. Kijk maar naar MSDN, naar de KB en je kunt zelfs naar de ASP.NET en GotDotNet sites kijken, omdat die ook (voor zover mij bekend) voor een groot deel door Microsoft onderhouden worden. Maar dat zijn praktisch allemaal leuke voorbeelden, maar support is toch om hulp te leveren zodra jij een probleem hebt met de geleverde software? M.a.w. als er een bug zit in het .NET framework, of Visual Studio.NET, of je ADO.NET Oracle provider, waar nogal wat problemen mee zijn. En waar blijven de beloofde patches? Die van VS.NET 2002 is dus nooit gekomen.

Ik wil er weinig meer aan toe voegen, want Frans heeft een aantal hele goede punten in zijn eerste blog item, maar wil wel zeggen dat ik in ieder geval wat meer in de realiteit beland met dit soort blogs. Ik ben behoorlijk pro Microsoft en dat komt denk ik ook behoorlijk door de manier van marketing van Microsoft. En Whidbey is prachtig, net als Indigo en Avalon en Longhorn net zo leuk, maar ik werk momenteel in .NET 1.1 met VS.NET 2003 en dat zal zo nog wel even doorgaan. Misschien moet Microsoft toch ook daar wat meer support geven, naast het leveren van al die leuke voorbeeldjes.
p.s. begin wat mij betreft maar met ShadowFax en daarin rete goeie documentatie. Je wilt niet weten wat voor waardeloze documentatie er vaak bij de Application Blocks en Starter Kits aanwezig is, ik mag hopen dat dat met ShadowFax wat beter wordt.